Makkarateollisuuden valikoimia supistettiin runsaasti
Lihanjalostusteollisuus lienee ollut niitä elinkeinon haaroja, joka joutui kärsimään sota-ajasta eniten. Ennen sotia Suomessa oli ainakin tehtailijoiden omasta mielestä voimakas ja jopa kukoistava lihanjalostusteollisuus. Kun sotaa oli käyty muutama vuosi, lihanjalostus- teollisuudesta ei voitu enää puhua aikaisemmassa merkityksessä. Tason laskeminen johtui ennen kaikkea huonoista raaka-aineista sekä valmistettavien lajien lukumäärän huomattavasta supistumisesta.
Vuonna 1940 makkarateollisuutemme käytti tilastojen mukaan kotimaista raaka-ainetta 22,5 miljoonaa kiloa ja ulkomaista lähes 200 tonnia. Makkaratuotanto samana vuonna oli noin 20 miljoonaa kiloa, savustettua ja keitettyä lihaa tehtiin noin 1 miljoonaa kiloa sekä lihasäilykkeitä lähes 360 tonnia.
Talvisota vaikeutti makkarateollisuuttamme lähinnä vain työvoimapulan kautta. Raaka-ainetta oli melko hyvin saatavilla ja Karjalan evakuointi toi jopa liikaa lihaa markkinoille. Siitä oli koetettava valmistaa mahdollisimman paljon tuotteita ja sitä oli myös varastoitava työvoimapulan sallimissa rajoissa. Vuosi 1940 ei oikeastaan vielä poikennut paljonkaan nor-maaliajoista.
Mutta vuoden 1941 alussa alkoi luovutetun alueen karjakannan hävittäminen tuntua. Lihavarastot oli käytetty loppuun. Varsinaisen lihan säännöstelyn alettua jokaiselle tehtaalle määrättiin valmistuskiintiöt vuosien 1937 ja 1938 valmistuslukujen perusteella. Samalla määrättiin, että sellaisia laatuja, joihin käytetään sianlihaa, saadaan valmistaa 25 prosenttia koko valmistusmäärästä. Keväällä 1942 kansanhuoltoministeriö nosti hieman la-
jimäärää antamalla valmistusluvan kieli- ja berliininmakkaroille. Vähän myöhemmin myös kuuma- ja kylmänsavumeetvurstien valmistaminen sallittiin.
Alkutalvesta 1942 lihaa oli vielä jonkin verran tarjolla, mutta kesään tultaessa saanti lähes tyrehtyi. Silloin kiintiöitä oli pakko alentaa jopa 10 prosenttia aikaisemmasta. Sama suuntaus jatkui seuraavina vuosina.
Eläinkuljetukset pelasivat myös sotavuosina, kunhan kuljetettavaa riitti.
Vuonna 1945 karjakannan jatkuva vähentyminen vaikutti edelleen lihan tarjontaan. Tuottajat saivat ottaa omaan käyttöönsä saman määrän lihaa kuin ennenkin, mikä vaikutti raskaasti sekä teollisuuteen että kauppaan. Sianlihan osalta vähennys oli edellisestä vuodesta peräti 60 % ja muun lihan osalta 40 %.
Kun kauppaan tulleesta lihasta huomattava osa toimitettiin välittömästi metsätyömaiden muonitukseen, kortilla ostajien osuus jäi vuonna 1944 hiukan yli 8 kiloon eli noin 44 prosenttiin edellisen runsaan jakelumäärän vuodesta. Kaupan mielestä sekin liha oli laadultaan huonoa ja pääasiallisesti naudan- ja hevosenlihaa.
Ministeriö ja hintaneuvosto pitivät tehtaiden mielestä tuotteiden hinnat alle kannattavuusrajan. Ne pysyivät lähimain samoina kuin säännöstelyyn ryhdyttäessä, vaikka samana aikana lihan hinta oli kohonnut kahdesti, samoin suolten ja kaikkien raaka-aineiden hinnat sekä palkat ja muut kustannukset nousseet lähes 100 prosenttia.